Pytanie:

Czy można jeść banany w ciąży?

Jestem w trzecim miesiącu ciąży i jadłabym tylko banany. Czy można „przesadzić” z tym owocem? Czy jedzenie bananów w ciąży jest zdrowe i dobre dla dziecka?

Banan bogaty jest w potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka. Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod. Nie ma więc obawy, że owoce banana mogą zaszkodzić w ciąży. Zawierają dużo witamin, które dostarczane do organizmu w naturalnej postaci (a nie gotowej pigułki z witaminami) są lepiej przyswajane przez organizm kobiety. Poza tym organizm kobiety w ciąży doskonale wie, czego mu brakuje, więc zwiększona ochota na te owoce nie powinna budzić niepokoju. Dodatkowo wg najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu.

Tagi: , , ,

Pamiętaj! Przedstawione odpowiedzi ekspertów nie są źródłem wiedzy medycznej. Każda sytuacja powinna być rozpatrywana indywidualnie po konsultacji z lekarzem prowadzącym ciążę.

Dodaj komentarz